 
				
				
			Mini lángoše
Popis
Mini lángoše sú u mňa čistá nostalgická záležitosť – pripomínajú mi detstvo, jarmoky a tú vôňu, čo sa šírila vzduchom. Nedávno som si ich spravil doma a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Malé, nadýchané, s cesnakom, smotanou a syrom – jednoducho neodolateľné. Sú ideálne na pohostenie, rýchle občerstvenie alebo len tak, keď má človek chuť na niečo domáce a poctivé. Robil som ich z klasického kysnutého cesta a šupli sa do oleja – výsledok? Zmizli skôr, než som stihol spraviť fotku. Určite odporúčam vyskúšať, je to malá vec s veľkým efektom!
Ingrediencie
Instructions
- 
															KvásokDo vlažného mlieka primiešaj cukor a rozdrobené droždie. Nechaj postáť asi 10 minút, kým začne kvasiť a peniť. 
- 
															Príprava cestaDo misy daj múku, soľ, kvások a kyslú smotanu. Vymies cesto – malo by byť hladké a pružné. Prikry a nechaj kysnúť približne 40–60 minút, kým zdvojnásobí objem. 
- 
															Tvarovanie mini langošovVykysnuté cesto rozdeľ na rovnaké kúsky. Každý kúsok vytvaruj do malej placky s priemerom cca 8–10 cm. Jemne ich potri olejom z oboch strán (ideálne olejom v spreji). 
- 
															Pečenie v teplovzdušnej fritéze (200 °C)Predhrej fritézu na 200 °C. Mini langoše poukladaj do košíka alebo na rošt v jednej vrstve. Peč 8-12 minút – v polovici môžeš otočiť, aby boli rovnomerne dozlatista. 
- 
															Podávanie – klasika alebo kreatívnePotri cesnakovým olejom (pretlačený cesnak + olej + štipka soli) Pridaj kyslú smotanu a nastrúhaný syr Domáci kečup, sriracha, alebo bylinkový dip Sladká verzia Skús med a orechy alebo džem a tvaroh 😋 
- 
															Extra tipCesto môžeš pripraviť večer a nechať v chladničke kysnúť cez noc. Ráno len vytvaruješ a upečieš – raňajková paráda! 

 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            