
Rýchly bagel v teplovzdušnej fritéze
Popis
Bagel pripravený v teplovzdušnej fritéze je perfektná voľba pre tých, ktorí hľadajú rýchly, chutný a zdravší spôsob pečenia. Tento recept umožňuje pripraviť bagel bez zbytočného množstva oleja, pričom zostáva krásne chrumkavý na povrchu a mäkký vo vnútri.
Bagel z fritézy si môžeme vychutnať na rôzne spôsoby – ako zdravé raňajky so zeleninou a avokádom, alebo ako lahodný dezert s ovocím a jogurtom. Jeho príprava je nielen jednoduchá, ale aj časovo nenáročná, takže sa perfektne hodí do každodenného jedálnička.
Ingrediencie
Postup
-
Vlož do veľkej misy múku, cukor, soľ a prášok do pečiva a dôkladne premiešaj.
-
Pridaj maslo a vodu, potom cesto hneť ručne približne 2 minúty.
-
Vyklop cesto na jemne pomúčenú pracovnú plochu a vytvaruj z neho guľu.
-
Rozdeľ cesto na štyri rovnaké diely a každú časť prelož do stredu, aby vznikla pevná guľôčka.
-
Pomocou valčeka každú guľôčku rozvaľkaj na placku s priemerom 10 cm.
-
Na vytvorenie otvoru v strede použi 4 cm vykrajovač na sušienky alebo malý pohár.
-
Krúžky poukladaj na podložku teplovzdušnej fritézy.
-
V menšej miske zmiešaj žĺtok, smotanu (alebo mlieko), soľ a cukor. Touto zmesou potri krúžky a posyp ich sezamovými semienkami.
-
Peč pri teplote 190 °C po dobu 11 minút.
-
Po upečení krúžky presuň na mriežku a nechaj ich úplne vychladnúť.
Tip
-
Voda s medom alebo cukrom – Ak chceš bagely s klasickou lesklou kôrkou, pred pečením ich na pár sekúnd ponor do vriacej vody s trochou medu alebo cukru. Dodá im jemnú sladkosť a lepšiu štruktúru.
🔸 Variácie korenia – Sezamové semienka sú skvelé, ale môžeš vyskúšať aj mak, sušený cesnak, cibuľové vločky alebo zmes "everything bagel seasoning" pre bohatšiu chuť.
🔸 Hnetenie cesta – Ak chceš ešte pružnejšiu štruktúru, cesto hneť o pár minút dlhšie, aby sa lepšie vyvinul lepok.
🔸 Skúšanie rôznych múk – Ak máš rád experimenty, môžeš vyskúšať polovicu celozrnnej alebo ražnej múky pre zaujímavú chuť a štruktúru.
🔸 Plnené bagely – Predtým než ich zabalíš do guličiek, môžeš do cesta pridať napríklad kúsky syra, bylinky alebo sušené paradajky. Výsledok bude skvelý!