Ako efektívne šetriť energiu s teplovzdušnou fritézou

Ako skutočne skresať účty za elektrinu s teplovzdušnou fritézou?

V dobe, kedy ceny energií tancujú hore-dole, je teplovzdušná fritéza (air fryer) malým hrdinom každej kuchyne. Ale pozor – to, že je úspornejšia než klasická rúra, neznamená, že v nej nemôžete plytvať. Ak chcete zo svojej fritézy vyžmýkať maximum úspory a pritom jesť kráľovsky, skúste tieto overené tipy.


1. Zabudnite na predhrievanie (vážne!)

Väčšina výrobcov vám povie, aby ste fritézu nechali 3 minúty bežať naprázdno. V 90 % prípadov je to zbytočné vyhadzovanie energie do vzduchu. Air fryer dosiahne plnú teplotu takmer okamžite.

  • Môj tip: Jedlo vložte dnu hneď po zapnutí. Ak sa bojíte, že bude nedopečené, jednoducho pridajte minútu k celkovému času. Ušetríte energiu, ktorú by fritéza spálila „naprázdno“.

2. Využite „dojazd“ (zvyškové teplo)

Podobne ako pri klasickej panvici alebo rúre, aj fritéza v sebe drží teplo ešte pár minút po vypnutí.

  • Trik: Vypnite fritézu o 2 minúty skôr, než je v recepte, a nechajte košík zatvorený. Jedlo sa „dôjde“ v horúcom vzduchu úplne zadarmo.

3. Reťazové varenie: Keď už je horúca, nech maká

Toto je najväčší šetrič energie. Ak plánujete robiť na večeru kura a k tomu pečené zemiaky, nerobte medzi nimi pauzu.

  • Ako na to: Keď vyberiete prvú várku jedla, okamžite tam šupnite druhú. Fritéza už je rozpálená na 200 °C, takže nemusí míňať drahocennú energiu na opätovné zahrievanie z nuly.

4. Nekukajte pod pokrievku (teda do košíka)

Je to lákavé – každé dve minúty vytiahnuť kôš a skontrolovať, či už to chrumká. Ale zakaždým, keď kôš vytiahnete, teplota vnútri prudko klesne a prístroj musí opäť zapnúť špirálu na plný výkon, aby to dohnal.

  • Rada: Ak nemáte model s okienkom, kontrolujte jedlo maximálne raz alebo dvakrát (napríklad v polovici na pretrepanie).

5. Strategické krájanie

Hrúbka jedla priamo ovplyvňuje vašu faktúru za elektrinu.

  • Matematika je nepustí: Ak nakrájate zemiaky na tenšie hranolky alebo mäso na menšie kúsky, plocha, cez ktorú preniká teplo, je väčšia. Jedlo bude hotové za 12 minút namiesto 20. Menej času = menej eur pre elektrárne.

6. Preplnený kôš je nepriateľ úspory

Možno si myslíte, že ušetríte, keď tam natlačíte kilo hranoliek naraz. Opak je pravdou. Vzduch nebude môcť prúdiť, jedlo bude na dne surové a celkovo ho budete dusiť dvakrát dlhšie.

  • Lepšia cesta: Radšej dve rýchle várky, kde vzduch lieta, než jedna natlačená, ktorá trvá večnosť a výsledok nestojí za nič.

7. Čistota nie je len pre poriadkumilovných

Ak máte na dne košíka starú mastnotu alebo pripálené omrvinky, fritéza musí ohrievať aj tento „odpad“. Navyše zanesené výduchy vzduchu nútia ventilátor pracovať ťažšie. Čistý stroj je efektívny stroj.


Tabuľka: Koľko času (a energie) reálne ušetríte?

JedloKlasická rúra (vrátane nahriatia)Air FryerÚspora času
Mrazená pizza20 – 25 min8 – 10 mincca 60 %
Pečené kuracie stehná50 – 60 min25 – 30 mincca 50 %
Hranolky (z čerstvých zemiakov)40 min18 – 22 mincca 45 %

Záverečné slovo

Teplovzdušná fritéza je v podstate šetrič peňazí schovaný za masku kuchynského robota. Ak prestanete zbytočne predhrievať a začnete variť v nadväznosti na seba, rozdiel na mesačných zálohách si určite všimnete.

Recepty do teplovzdušnej fritézy
Privacy Overview

Táto webová stránka používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Súbory cookie ukladajú informácie vo vašom prehliadači a plnia funkcie ako rozpoznanie pri návrate na stránku, analýza návštevnosti alebo zapamätanie vašich preferencií. Viac informácií nájdete v našich Zásadách používania súborov cookies. Zásady ochrany osobných údajov Gdpr

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful. Policy on the Use of CookiesGDPR Privacy Policy (Sample Introduction)