
Vyprážaný karfiol v teplovzdušnej fritéze
Popis
Vyprážaný karfiol je obľúbené jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov jednoduchej a chutnej kuchyne. Karfiol sa najprv rozoberie na ružičky, ktoré sa krátko obvaria vo vriacej vode. Následne sa jednotlivé kúsky obaľujú v trojobale – múke, vajci a strúhanke – a vyprážajú sa na oleji, až kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé. Tento pokrm je ideálny ako príloha, ale výborne chutí aj samostatne, podávaný s varenými zemiakmi, tatárskou omáčkou alebo obľúbeným dipom. Jednoduché, no zároveň geniálne jedlo, ktoré pripomína domáce pohodlie a tradície!
Ingrediencie
Postup na vyprážaný karfiol
-
Najskôr rozdeľte karfiol na ružičky a uvarte ich vo vriacej osolenej vode, až kým budú mäkké, ale stále pevné. Po uvarení ich scedíme a jemne prepláchneme studenou vodou, čo zastaví proces varenia a zachová ich textúru. Nechajte ružičky vychladnúť na izbovú teplotu, aby boli pripravené na ďalší krok vo fritéze.
-
Medzitým si pripravíme trojobal: do jednej misky dáme hladkú múku, v druhej rozšľaháme vajíčka so štipkou soli (cca 2 štipky), a do tretej nasypeme strúhanku.
-
Obalený predvarený karfiol postupne obaľte najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke, aby získal krásnu chrumkavú vrstvu. Poukladajte ho do košíka teplovzdušnej fritézy, ktorý je vystlaný papierom na pečenie, a jemne pokvapkajte trochou oleja na dosiahnutie dokonalého zlatistého výsledku. Pečte pri teplote 180 °C približne 15 minút, kým karfiol nezozlátnute a nezíska úžasnú chuť.
-
Hotový vyprážaný karfiol podávajte spolu s kukuričnou ryžou pre ideálnu kombináciu chutí a textúr. Na dochutenie skvelo poslúži domáca tatárska omáčka, ktorá dodá jedlu svieži a krémový rozmer. Prajem vám, aby ste si na tomto výnimočnom pokrme naozaj pochutnali!
Tip
-
Vyprážaný karfiol je lahodná pochúťka! Môj tip: do trojobalu môžete pridať jemne nastrúhaný parmezán alebo sušené bylinky, napríklad oregano či tymián. Tým dodáte karfiolu ešte bohatšiu chuť a neodolateľnú arómu. Prípadne ho po upečení posypte trochou čerstvej pažítky alebo petržlenovej vňate pre čerstvý nádych.