Syrovo-cesnakový zapekaný chlieb v teplovzdušnej fritéze je skvelý spôsob, ako si pripraviť lahodné, chrumkavé a aromatické pečivo bez dlhého čakania. Tento recept je ideálny na rýchle občerstvenie alebo ako doplnok k polievkam či šalátom.
Príprava maslovej zmesi
Najprv si pripravíme aromatickú maslovú zmes, ktorá dodá chlebu bohatú chuť. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v malej miske v mikrovlnnej rúre. Stačí niekoľko sekúnd, kým sa maslo úplne roztopí.
Dochutenie masla
K roztopenému maslu pridáme olivový olej, prelisovaný cesnak, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, talianske bylinky (napr. oregano, bazalku, tymian), štipku soli a korenie podľa chuti. Celú zmes dobre premiešame, aby sa chute spojili.
Príprava chleba
Vyberieme bagetu alebo bochník bieleho chleba a položíme ho na prácovnú plochu. Pomocou zúbkovaného noža (na chlieb) urobíme diagonálne rezy široké asi 2 cm – dôležité je, aby sme chlieb úplne neprerezali.
Zabezpečenie rovnomerného krájania
Aby sme sa uistili, že chlieb zostane vcelku, môžeme na obe strany chleba položiť drevené paličky (napr. čínske paličky alebo varešky). Nôž sa pri krájaní zastaví na paličkách a chlieb sa neprekrojí úplne. Konce chleba nechávame neodrezané.
Vytvorenie štruktúry
Rovnaký diagonálny rez urobíme aj v opačnom smere, aby sme vytvorili malé kosoštvorce na povrchu chleba. Tento vzor pomôže maslovej zmesi a syru rovnomerne preniknúť do všetkých častí chleba.
Nanesenie maslovej zmesi
Pomocou kuchynského štetca alebo lyžičky potrieme vnútorné zárezy maslovou zmesou – každé miesto mierne roztiahneme prstami, aby sa ochutené maslo dostalo hlbšie do štruktúry chleba.
Pridanie syra
Do každého zárezu následne vložíme strúhaný syr alebo kúsky mozzarelly, čedaru, eidamu či parmezánu a šunku. Syr by mal byť rovnomerne rozložený, aby sa po zapekaní krásne roztopil a vytvoril lahodnú krémovú konzistenciu.
Zapekanie chleba
Pripravený chlieb vložíme do teplovzdušnej fritézy, ktorá je vyhriata na 180 °C. Pečieme približne 5 minút.
Kontrola roztavenia syra
Po 5 minútach skontrolujeme, či sa syr dostatočne roztopil a chlieb je zlatistý. Ak sa zdá, že potrebuje ešte trochu času, pokračujeme v pečení ďalších 1–2 minúty, aby bol dokonale chrumkavý.
Servírovanie
Chlieb vyberieme z fritézy a necháme ho mierne vychladnúť. Servírujeme ihneď, ideálne nakrájaný na kúsky, aby si každý mohol vychutnať lahodné syrovo-cesnakové chute. Tento chlieb je skvelý ako predjedlo, príloha k polievke alebo snack na párty.
Skvelý tip na vylepšenie tohto syrovo-cesnakového zapekaného chleba: pridaj trochu krémového syra alebo smotany do maslovej zmesi!
Ak chceš jemnejšiu a ešte lahodnejšiu chuť, vmiešaj do roztopeného masla lyžičku smotanového syra (napríklad Philadelphia) alebo hustú smotanu. Tento trik zabezpečí, že chlieb bude nielen chrumkavý, ale aj nádherne krémový v každom záreze.
Ak máš rád výraznejšie chute, môžeš pridať aj trochu nastrúhaného údeného syra alebo štipku čili pre jemnú pikantnosť. Výsledok bude dokonalý!