Ráno je uponáhľané, ale to neznamená, že vaše raňajky musia byť smutné! Tento zapečený chlebík je ako malý teplý objímač – chrumkavý zvonka, mäkučký vo vnútri, s roztopeným syrom, ktorý sa tiahne ako v reklame na pizzu. Šunka a vajíčko pridajú tú správnu dávku proteínu, aby ste zvládli všetky výzvy dňa (alebo aspoň cestu na autobus). Je to rýchlovka, ktorá vyzerá, akoby ste strávili hodiny v kuchyni, ale my vieme, že ste len šikovný čarodejník s rúrou. Ideálne pre rána, keď chcete začať s niečím, čo chutí ako láska na tanieri – a pritom stihnete aj kávu!
Rúru predhrejte na 200 °C (alebo grilovaciu funkciu, ak sa ponáhľate). Krajce chleba potrite maslom z oboch strán – áno, aj z tej, čo pôjde dole, lebo chrumkavosť je kráľ. Položte ich na plech s papierom na pečenie.
Na každý krajec natrieme trochu kyslej smotany (alebo krémového syra), akoby ste maľovali umelecké dielo. Na to položte plátok šunky – nech je to rovnomerné, žiadne šunka-vrchy.
Na šunku opatrne rozbite vajíčko (ak sa bojíte, že steče, urobte v šunke malú jamku). Posypte strúhaným syrom, akoby snežilo v syrovom kráľovstve. Ochutte soľou a čiernym korením – ale opatrne, šunka už je slaná.
Plech s chlebíkmi dajte do rúry a pečte 8-10 minút pri 200 °C, kým vajíčko nie je upečené podľa vašej chuti (8 minút pre tekutý žĺtok, 10 pre pevnejší) a syr krásne roztopený a zlatistý. Ak máte gril, stačí 5-7 minút, ale sledujte to, nech to neskončí ako uhlík.
Vyberte z rúry a nechajte chvíľku vychladnúť (ak to zvládnete, vieme, že to vonia božsky). Posypte nasekanou pažítkou alebo petržlenom, ak chcete bodovať za prezentáciu.
Podávajte rovno z plechu na tanier, ideálne s šálkou kávy alebo čaju. Ak máte čas, pridajte na tanier zopár cherry paradajok – farby robia zázraky. A potom si už len vychutnávajte, ako vám chlebík chrumká a syr sa tiahne až na bradu.
Ak nemáte šunku, nahraďte ju plátkami paradajky alebo avokáda pre vegetariánsku verziu.
Skúste pridať štipku chilli vločiek, ak máte radi ráno trochu ohňa.
Zvyšky (ak nejaké budú) si zabaľte do práce – chutí skvele aj studené.