
Hovädzie guľky v paradajkovej omáčke pripravené v teplovzdušnej fritéze
Popis
Šťavnaté hovädzie guľky, jemne korenené, s chrumkavým povrchom z teplovzdušnej fritézy, sa stretávajú s bohatou paradajkovou omáčkou plnou vôní cesnaku, bazalky a lásky. Tento recept spája tradičnú chuť s modernou prípravou – bez zbytočného tuku, no s maximálnym pôžitkom.
Ideálne s cestovinami, čerstvým chlebom alebo len tak – lyžicou rovno z panvice. Jednoduché, rýchle a neodolateľné.
Ingrediencie
Na omáčku
Instructions
-
Príprava guľiek
V miske zmiešaj všetky ingrediencie na guľky. Vytvaruj menšie guľky (cca 3–4 cm). Ak je zmes príliš mäkká, pridaj trochu strúhanky.
-
Pečenie v fritéze
Vlož guľky do teplovzdušnej fritézy vyloženej papierom na pečenie. Peč pri 180 °C cca 15 minút, kým budú zlatisté a prepečené.
-
Omáčka
Na panvici rozohrej olej, pridaj cibuľu a cesnak, krátko orestuj. Pridaj paradajkový pretlak, cukor, soľ, korenie a bylinky. Nechaj prevariť cca 10 minút.
-
Spojenie chutí
Upečené guľky vlož do omáčky a nechaj ich v nej prehriať ešte 5 minút, aby sa chute spojili.
-
Podávanie
Podávaj s cestovinami, zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom. Posyp čerstvou bazalkou alebo parmezánom.
Tip na šťavnatosť a chuť:
-
Do mäsovej zmesi pridaj lyžicu mlieka alebo smotany – guľky budú mäkšie, šťavnatejšie a nebudú sa rozpadávať. ➡️ A ak chceš extra chuť, vmiešaj najemno nastrúhaný syr (napr. parmezán alebo pecorino) priamo do mäsa – dodá guľkám hĺbku a jemne slaný nádych.
Bonus: Po upečení ich nechaj pár minút „odpočívať“ v omáčke – krásne sa nasiaknu chuťami.