Ako používať papier na pečenie

Papier na pečenie v air fryeri: Pomocník, ktorý vás môže vytrestať, ak nedáte pozor

Papier na pečenie je v teplovzdušnej fritéze ako dvojsečná zbraň. Na jednej strane vám ušetrí drhnutie košíka, na druhej strane môže zablokovať prúdenie vzduchu alebo – a to je tá horšia správa – vzplanúť. Ak sa chcete vyhnúť dymu v kuchyni a nedopečeným hranolkám, držte sa týchto pravidiel.


1. Zlaté pravidlo: Nikdy ho nedávajte do prázdnej fritézy!

Toto je najčastejšia chyba začiatočníkov. Zapnete predhrievanie, hodíte dnu papier a idete krájať mäso.

  • Čo sa stane: Fritéza má v sebe silný ventilátor (v podstate uragán). Ten papier okamžite odfúkne nahor, priamo na žeravú výhrevnú špirálu. Papier začne tlieť, dymiť a v horšom prípade horieť.
  • Rada: Papier vložte dnu vždy až vtedy, keď naň idete hneď položiť jedlo, ktoré ho svojou váhou prišpendlí k dnu.

2. Dierky nie sú len na ozdobu

Air fryer funguje na princípe „fúkania“. Ak dno úplne zakryjete súvislým kusom papiera, vzduch nemôže prúdiť pod jedlo.

  • Výsledok: Navrchu bude rezeň spálený a zospodu surový a mokrý.
  • Trik: Buď si kúpte už nasekané perforované papiere (majú v sebe desiatky malých dierok), alebo si obyčajný papier na pečenie párkrát preložte a prestrihnite nožnicami, aby ste v ňom vytvorili vetracie otvory.

3. S veľkosťou to nepreháňajte

Papier by nemal „trčať“ nahor po stenách košíka až k hornému okraju.

  • Dôvod: Opäť vzduch. Papier na bokoch funguje ako clona, ktorá jedlo izoluje od tepla. Snažte sa papier odstrihnúť tak, aby zakrýval len dno, prípadne len spodný okraj stien.

4. Kedy papier radšej nepoužívať?

Sú jedlá, kde papier viac škodí, než pomáha:

  • Hranolky: Ak ich chcete mať dokonale chrumkavé z každej strany, papier im len zavadzia. Radšej košík potom umyte.
  • Vysoké teploty (nad 220 °C): Klasický papier na pečenie má limit. Pri extrémnych teplotách začína hnednúť a krehnúť, čo môže ovplyvniť chuť jedla.

5. Čo s vytečenou šťavou?

Ak robíte niečo veľmi šťavnaté alebo marinované, papier sa môže rozmočiť a prilepiť na jedlo.

  • Riešenie: V takom prípade sú lepšie silikónové formy alebo alobalové misky, ktoré udržia tekutinu pokope a nerozmočia sa. (Pozor, pri alobale platia rovnaké pravidlá o prúdení vzduchu ako pri papieri!).

6. Pozor na „lietajúce“ jedlo

Ak robíte niečo veľmi ľahké (napríklad jeden plátok toastu alebo chipsy zo šalátu), váha jedla nemusí stačiť na to, aby papier udržala dole.

  • Pro tip: V takom prípade použite nerezový rošt, ktorým papier aj jedlo „zaťažíte“ o dno košíka.

Zhrnutie: Áno alebo nie?

SituáciaPoužiť papier?Prečo?
Pečenie koláča / muffinovÁNOKoláč sa neprilepí a ľahko ho vytiahnete.
Mrazené nugetky / krídelkáNIEChceme, aby vzduch prúdil všade pre max chrumkavosť.
Ryba s kožouÁNORyba sa netrhá a koža nezostane prilepená na mriežke.
Ohrievanie pizzeÁNOSyru sa nechce čistiť z dierok v košíku.

Záver

Papier na pečenie je skvelý sluha, ale zlý pán. Používajte ho s rozumom, vždy ho poriadne zaťažte a nezabúdajte na dierky. Vaša fritéza vám za to poďakuje dlhou životnosťou a vy si ušetríte polhodinu drhnutia pri dreze.

Recepty do teplovzdušnej fritézy
Privacy Overview

Táto webová stránka používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Súbory cookie ukladajú informácie vo vašom prehliadači a plnia funkcie ako rozpoznanie pri návrate na stránku, analýza návštevnosti alebo zapamätanie vašich preferencií. Viac informácií nájdete v našich Zásadách používania súborov cookies. Zásady ochrany osobných údajov Gdpr

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful. Policy on the Use of CookiesGDPR Privacy Policy (Sample Introduction)