Zabudni na klasické zemiakové hranolky – zelerové hranolky sú novou hviezdou zdravého snackovania! Vďaka teplovzdušnej fritéze sa z obyčajného koreňa stáva zlatistý, chrumkavý zázrak, ktorý poteší chuťové poháriky aj bez výčitiek.
Zeler, známy svojou výraznou arómou a nízkym obsahom kalórií, sa pri správnej príprave mení na lahodnú alternatívu, ktorú si zamilujú aj tí, ktorí mu doteraz nedali šancu. Stačí ho nakrájať na hranolky, dochutiť kvapkou olivového oleja, štipkou cesnaku, soli a korenia – a nechať fritézu vykúzliť dokonalú textúru: zvonka chrumkavé, zvnútra jemné.
Predhrej fritézu na 200 °C.
V miske zmiešaj zelerové hranolky s olejom, cesnakovým práškom, soľou, korením a prípadne bylinkami.
Vlož hranolky do koša fritézy v jednej vrstve.
Peč 10 minút, potom košom zatras, aby sa hranolky premiešali.
Peč ďalších 8 minút, alebo kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Podávaj teplé, ideálne s dipom – napríklad jogurtovo-cesnakovým alebo medovo-horčicovým.
Ak chceš, aby boli hranolky extra jemné vo vnútri a super chrumkavé zvonka, nakrájaný zeler na 3–4 minúty blanšíruj vo vriacej vode, potom ho sceď a nechaj úplne vychladnúť. Až potom ich dochuť a vlož do fritézy. Tento krok pomáha odstrániť prebytočný škrob a zaručí rovnomerné upečenie.