 
						Mini lángoše sú u mňa čistá nostalgická záležitosť – pripomínajú mi detstvo, jarmoky a tú vôňu, čo sa šírila vzduchom. Nedávno som si ich spravil doma a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Malé, nadýchané, s cesnakom, smotanou a syrom – jednoducho neodolateľné. Sú ideálne na pohostenie, rýchle občerstvenie alebo len tak, keď má človek chuť na niečo domáce a poctivé. Robil som ich z klasického kysnutého cesta a šupli sa do oleja – výsledok? Zmizli skôr, než som stihol spraviť fotku. Určite odporúčam vyskúšať, je to malá vec s veľkým efektom!
Do vlažného mlieka primiešaj cukor a rozdrobené droždie.
Nechaj postáť asi 10 minút, kým začne kvasiť a peniť.
Do misy daj múku, soľ, kvások a kyslú smotanu.
Vymies cesto – malo by byť hladké a pružné.
Prikry a nechaj kysnúť približne 40–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto rozdeľ na rovnaké kúsky.
Každý kúsok vytvaruj do malej placky s priemerom cca 8–10 cm.
Jemne ich potri olejom z oboch strán (ideálne olejom v spreji).
Predhrej fritézu na 200 °C.
Mini langoše poukladaj do košíka alebo na rošt v jednej vrstve.
Peč 8-12 minút – v polovici môžeš otočiť, aby boli rovnomerne dozlatista.
Potri cesnakovým olejom (pretlačený cesnak + olej + štipka soli)
Pridaj kyslú smotanu a nastrúhaný syr
Domáci kečup, sriracha, alebo bylinkový dip
Sladká verzia Skús med a orechy alebo džem a tvaroh 😋
Cesto môžeš pripraviť večer a nechať v chladničke kysnúť cez noc. Ráno len vytvaruješ a upečieš – raňajková paráda!