Do vlažného mlieka primiešaj cukor a rozdrobené droždie.
Nechaj postáť asi 10 minút, kým začne kvasiť a peniť.
Do misy daj múku, soľ, kvások a kyslú smotanu.
Vymies cesto – malo by byť hladké a pružné.
Prikry a nechaj kysnúť približne 40–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto rozdeľ na rovnaké kúsky.
Každý kúsok vytvaruj do malej placky s priemerom cca 8–10 cm.
Jemne ich potri olejom z oboch strán (ideálne olejom v spreji).
Predhrej fritézu na 200 °C.
Mini langoše poukladaj do košíka alebo na rošt v jednej vrstve.
Peč 8-12 minút – v polovici môžeš otočiť, aby boli rovnomerne dozlatista.
Potri cesnakovým olejom (pretlačený cesnak + olej + štipka soli)
Pridaj kyslú smotanu a nastrúhaný syr
Domáci kečup, sriracha, alebo bylinkový dip
Sladká verzia Skús med a orechy alebo džem a tvaroh 😋
Cesto môžeš pripraviť večer a nechať v chladničke kysnúť cez noc. Ráno len vytvaruješ a upečieš – raňajková paráda!