Lososové fašírky sú ľahká a zdravá alternatíva ku klasickým mäsovým fašírkam. Vďaka kôpru získajú sviežu chuť, ktorá sa skvelo kombinuje s jemným lososovým mäsom. Sú ideálne ako hlavné jedlo s prílohou, ale aj ako finger food na oslavy či rodinné posedenia. Teplovzdušná fritéza ich pripraví s minimom oleja, pričom zostanú krásne šťavnaté vo vnútri a na povrchu príjemne zapečené.
Príprava lososa: Ak máš čerstvého, nakrájaj ho na malé kúsky alebo rozmixuj. Ak je už uvarený/pečený, rozober ho na kúsky.
Miešanie zmesi: V miske zmiešaj lososa, vajce, strúhanku, kôpor, cesnak, cibuľu, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes má byť vláčna, nie príliš riedka.
Tvarovanie: Z pripraveného cesta vytvaruj menšie fašírky (cca 2–3 cm hrubé).
Pečenie vo fritéze: Vlož fašírky do košíka fritézy, jemne ich postriekaj olejom a peč pri 190 °C 12–15 minút. V polovici času ich otoč, aby sa prepiekli rovnomerne.
Servírovanie: Podávaj s jogurtovým dipom, čerstvým šalátom alebo opekanými zemiakmi.
Ak chceš ešte jemnejšiu chuť, pridaj do zmesi trochu smotanového syra alebo ricotty – fašírky budú nadýchanejšie. Naopak, ak máš rád pikantnejšie jedlá, pridaj štipku chilli alebo kajenského korenia.