Šťavnaté hovädzie guľky, jemne korenené, s chrumkavým povrchom z teplovzdušnej fritézy, sa stretávajú s bohatou paradajkovou omáčkou plnou vôní cesnaku, bazalky a lásky. Tento recept spája tradičnú chuť s modernou prípravou – bez zbytočného tuku, no s maximálnym pôžitkom.
Ideálne s cestovinami, čerstvým chlebom alebo len tak – lyžicou rovno z panvice. Jednoduché, rýchle a neodolateľné.
V miske zmiešaj všetky ingrediencie na guľky. Vytvaruj menšie guľky (cca 3–4 cm). Ak je zmes príliš mäkká, pridaj trochu strúhanky.
Vlož guľky do teplovzdušnej fritézy vyloženej papierom na pečenie. Peč pri 180 °C cca 15 minút, kým budú zlatisté a prepečené.
Na panvici rozohrej olej, pridaj cibuľu a cesnak, krátko orestuj. Pridaj paradajkový pretlak, cukor, soľ, korenie a bylinky. Nechaj prevariť cca 10 minút.
Upečené guľky vlož do omáčky a nechaj ich v nej prehriať ešte 5 minút, aby sa chute spojili.
Podávaj s cestovinami, zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom. Posyp čerstvou bazalkou alebo parmezánom.
Do mäsovej zmesi pridaj lyžicu mlieka alebo smotany – guľky budú mäkšie, šťavnatejšie a nebudú sa rozpadávať. ➡️ A ak chceš extra chuť, vmiešaj najemno nastrúhaný syr (napr. parmezán alebo pecorino) priamo do mäsa – dodá guľkám hĺbku a jemne slaný nádych.
Bonus: Po upečení ich nechaj pár minút „odpočívať“ v omáčke – krásne sa nasiaknu chuťami.